Ga naar de primaire navigatie Ga naar inhoud Ga naar voettekst

Blog

Terug naar Blog

Top 10 Snacks die je moet proberen in Amsterdam!

De Hollandse keuken staat nou niet echt bekend om zijn culinaire hoogstandjes, toch zijn er een aantal gerechten en snacks die je tijdens je bezoek aan Amsterdam geprobeerd moet hebben. KINboat heeft, puur voor jouw gemak natuurlijk, alles geproefd en een handige top 10 samengesteld. Eet smakelijk!

1) Stroopwafels

Als er een lekkernij is die je absoluut geprobeerd moet hebben dan zijn het de “Dutch waffles”, oftewel stroopwafels. De stroopwafels bestaan uit twee dunne wafels met in het midden een laag stroop en zijn het lekkerst als deze een beetje zijn opgewarmd, bijvoorbeeld door ze even bovenop je kop thee of koffie te leggen. De lekkerste verse stroopwafels vind je op een van de markten of bij een bakkerij in de grote winkelstraat (Kalverstraat).

2) Stamppot

Ingrediënten: Gestampte aardappelen, groente naar keuze, jus en vaak aangevuld met spekjes of traditionele rookworst. Vroeger werd dit gerecht vooral gegeten als krachtvoer voor de boeren maar inmiddels is dit gerecht uitgegroeid tot nationaal gerecht.

3) Haring

Het eten van rauwe haring klinkt misschien een beetje gek, maar je kan het het beste zien als de Sushi van Nederland. Traditioneel wordt dit gerecht gegeten met uitjes en zure bom, maar ook het “broodje haring¨ (haring op een bolletje) is immens populair.

4) FEBO

Gemak dient de mens. Een bezoek aan Amsterdam is niet volledig zonder een snelle hap uit een van de automaten van FEBO. Sla het wachten in de rij over en verwen jezelf met een snack uit een van de automaten. Kies uit hamburgers, kroketten of een oer Hollandse snack; de frikandel (worst van verschillende soorten vlees).

5) Drop

Nederland is de grootste producent van drop in Europa, en 80% van alle Nederlands geniet regelmatig van een lekker dropje; per jaar eten we in Nederland ongeveer 32 miljoen (!) kilo drop weg.

Drop kan je kopen in de supermarkt of in de gespecialiseerde snoepwinkels.

6) Kaas

Een bezoek aan Amsterdam is niet compleet zonder een bezoek een van onze bekendste producten; Kaas. Ga langs bij een van de vele kaaswinkeltjes in de stad of bezoek een stalletje van de marken. Vaak mag je gratis stukjes proeven van de kaas.

Tip: Dichtbij Amsterdam ligt Alkmaar (goed te bereiken per openbaar vervoer), hier vind je iedere vrijdagochtend een, volledig in oude stijl, traditionele kaasmarkt.

7) Bitterballen

Heerlijk bij een biertje of een glas wijn; de bitterbal.

De bitterbal is, zoals de naam al zegt, een ronde gefrituurde bal gevuld met vleesragout en is het kleine broertje van de beroemde kroket. De bitterbal wordt traditioneel geserveerd en gegeten met mosterd.

8) Friet

In Amsterdam vind je diverse frietzaken waar je de lekkerste frietjes kan halen.

Bestel een “patatje speciaal” of “patatje oorlog” om je frietjes te laten voorzien van een lekkere combinatie van mayo, ketchup, uitjes en satésaus.

Tip: Op een een van de zijstraten van de grote winkelstraat (Kalverstraat) vind je een van de bekendste frietzaken van Amsterdam; Vleminckx.

9) Jodenkoek

Traditioneel afkomstig uit de omgeving van Amsterdam maar inmiddels landelijk bekend; de Jodenkoek. De Jodenkoek is lekker zoet en bestaat uit een combinatie van bloem, suiker en boter (of margarine). Deze koeken zijn gewoon te koop in de supermarkt of te vinden bij de bakkerij op de hoek.

10) Poffertjes

De luchtige poffertjes zijn het lekkerst wanneer deze net gebakken zijn bij een traditionele marktkraam. Bespreken de poffertjes met een hoop poedersuiker om ze extra zoet te maken.

Vond je deze blog leuk en interessant? Wil je op de hoogte blijven van gebeurtenissen, activiteiten of bezienswaardigheden en excursies in Amsterdam en omstreken? Blijf dan op de hoogte van onze blogs. Eens per week, op de dinsdag zullen we de Blog posten. Volg ons op Facebook en Instagram en houd onze blog in de gaten. De volgende blog zal gaan over de top 10 gebruikte Amsterdamse woorden!