Top 10 Historische musea in Amsterdam!

Met alle historische gebouwen en prachtige grachten in de oude binnenstad is Amsterdam een museum op zichzelf. Wil je toch meer weten over de historie van Amsterdam en zijn inwoners? Dan biedt de stad een groot aanbod! Van de meer dan honderd diverse musea in Amsterdam hebben wij een top 10 voor je samengesteld van historische musea.

1) Van Gogh Museum

Gelegen aan het bekende Museumplein vind je het Van Gogh Museum. Naast bekende werken van Van Gogh, zoals “De Zonnebloemen” en “De Aardappeleters”, kom je hier ook diverse andere schilderijen van 19de-eeuwse kunstenaars tegen.

Locatie:
Van Gogh Museum
Museumplein 6
1071 DJ AMSTERDAM

2) Anne Frank Huis

Aan de historische Prinsengracht, naast de Westerkerk, vind je het Anne Frank Huis.

Het museum vertelt het verhaal van het, tijdens de Tweede Wereldoorlog, ondergedoken joodse meisje Anne Frank. Bezoek de kamer waar zij en haar familie verstopt zaten en laat je door middel van citaten uit haar wereldberoemde dagboek informeren over de oorlog.

Tip: Sluit je bezoek aan het Anne Frank Museum af met een rondvaart over de historische grachten. KINboat vertrekt dagelijks vanaf opstaplocatie Anne Frank, zie voor meer informatie www.KINboat.com of bezoek je lokale Tours&Tickets ticketshop.

Locatie:
Anne Frank Huis,
Prinsengracht 267
1016 GV AMSTERDAM

3) Het Rijksmuseum

Gelegen aan het Museumplein behoort het Rijksmuseum absoluut tot de top van mooiste musea van Amsterdam. Het Rijksmuseum is één van de grootste musea in de stad en is in 2013, na een tien jaar durende renovatie, weer volledig heropend voor het publiek. Naast diverse schilderijen van de Hollandse meesters vind je hier ook een prachtige tuin waar je volledig tot rust kan komen.

Locatie:
Rijksmuseum
Museumstraat 1
1071 XX AMSTERDAM

4) Het Scheepvaartmuseum

Gebouwd in 1656 als voormalig magazijn werden hier de zeilen, touwen en munitie voor de Nederlandse marine opgeslagen. Sinds 1973 vind je op deze locatie het Scheepvaartmuseum Amsterdam. Bezoek de replica van een voormalig VOC-schip en ontdek hoe Nederland mede dankzij deze schepen zo rijk is geworden.

Locatie:
Het Scheepvaartmuseum Amsterdam
Kattenburgerplein 1
1018 KK AMSTERDAM

5) Amsterdam Museum

Gelegen midden in de stad, aan de grootste winkelstraat van Amsterdam, vind je het Amsterdam Museum. Wil je meer weten over de ontstaansgeschiedenis van de stad, of meer weten over het leven nu? Dan is dit de plek!

Locatie:
Amsterdam Museum
Kalverstraat 92,
1001 AC AMSTERDAM

6) Tropenmuseum

Gevestigd in een van de mooiste museumgebouwen van Amsterdam vind je het Tropenmuseum. Leer alles over de internationale geschiedenis van Nederland en ontdek in hoeverre wij verschillen, of zelfs overeenkomen met hedendaagse andere culturen.

Locatie:
Tropenmuseum,
Linnaeusstraat 2
1092 CK AMSTERDAM

7) De Nieuwe Kerk Amsterdam

Pal naast het paleis op de Dam vind je de wereldberoemde Nieuwe Kerk. Gedurende het jaar vind je in de, om haar prachtige architectuur bekende, Nieuwe Kerk diverse internationale tentoonstellingen.

Locatie:
De Nieuwe Kerk Amsterdam
Dam
1012 JS AMSTERDAM

8) Museum van Loon

Gelegen in het hart van de Amsterdamse grachtengordel staat het woonhuis van de, in 1602 mede V.O.C. oprichter, van Loon. Bekijk hoe de elite vroeg leefde, bezoek het koetshuis of geniet van een wandeling door de prachtige privétuin.

Locatie:
Museum Van Loon
Keizersgracht 672
1017 ET AMSTERDAM

9) Hermitage Amsterdam

Aan de Amstel vinden we een dependance van het Russisch staatsmuseum de Hermitage in St.-Petersburg. Bezoek dit en bezichtig de tentoonstelling “Hollanders van de Gouden Eeuw”, een samenwerking tussen de Hermitage, het Amsterdam Museum en het Rijksmuseum.

Locatie:
Hermitage Amsterdam
Amstel 51
1018 EJ AMSTERDAM

10) Museum Het Rembrandthuis

Wil je weten waar de schilder van het wereldberoemde schilderij “De Nachtwacht” (te vinden in het Rijksmuseum) heeft gewoond? Bezoek het Rembrandthuis en ervaar hoe kunstschilder Rembrandt van Rijn tussen 1639 en 1658 heeft geleefd en gewoond. Waan je volledig in de zeventiende eeuw op het moment dat je zijn oude keuken, woonkamer en atelier beschouwd.

Locatie:
Museum Het Rembrandthuis
Jodenbreestraat 4
1011 NK AMSTERDAM

Vond je deze blog leuk en interessant? Wil je op de hoogte blijven van gebeurtenissen, activiteiten of bezienswaardigheden en excursies in Amsterdam en omstreken? Blijf dan op de hoogte van onze blogs. Eens per week, op de dinsdag zullen we de Blog posten. Volg ons op Facebook en Instagram en houd onze blog in de gaten. De volgende blog zal gaan over de top 10 snacks in Amsterdam!