KINboat - Blog - English

 

Amsterdam Light Festival 2018

Het Amsterdam Light Festival is dit jaar alweer voor de zevende keer van start gegaan. Met maar liefst 53 dagen lang en 29 kunstwerken van kunstenaars van over de hele wereld belooft het weer een waar spektakel te worden in onze hoofdstad. Op en rondom de grachten kun je weer genieten van alle mooie creaties die elk hun eigen verhaal te vertellen hebben. Dit jaar kun je het lichtjesfestival ook weer te voet, met de fiets of op een boot ervaren. Wij hebben speciaal voor jou een aantal tours samengesteld, neem bijvoorbeeld eens een kijkje op onze speciale 'Amsterdam Light festival' pagina!

Het Amsterdam Light Festival duurt dit jaar van 29 november tot en met 21 januari. Ideaal om bijvoorbeeld met vrienden en/of familie van dit spektakel te genieten!

Highlights Amsterdam Light Festival

1. Starry Night op de Herengracht en de Leidsegracht.

Starry Night op de Herengracht/Leidsegracht

(Starry Night © KINboat)

Dit kunstwerk is natuurlijk geïnspireerd op het beroemde schilderij 'De sterrennacht' van Vincent van Gogh, en is te bewonderen op de kruising met de Leidsegracht en de Herengracht. Starry night is gemaakt door de Servische kunstenaars Ivana Jelic en Pavle Petrovic en bestaat uit 1400 gekleurde lampjes. Door dit kunstwerk proberen ze Amsterdam de sterrenhemel weer terug te geven, die door lichtvervuiling steeds vaker minder goed te zien is.

2. Spider On The Bridge op de Herengracht en de Reguliersgracht.

Spider on the Bridge op de Herengracht en de Reguliersgracht

(Spider On the Bridge © KINboat)

Arachnofobie? Oftewel angst voor spinnen? Dan moet je misschien wel eerst twee keer nadenken voordat je naar dit kunstwerk komt kijken. Dit werk van de Franse Groupe LAPS laat een enorme spin zien die weer is opgebouwd uit 80 afzonderlijke spinnetjes van elk twee meter breed en bestaande uit led-buisjes. De lichtjes zijn zo geprogrammeerd dat het lijkt of de spinnetjes daadwerkelijk aan het rondkruipen zijn. Om de rillingen van te krijgen! Je kunt de Spider On The Bridge bewonderen op de kruising van de Herengracht met de Reguliersgracht.

3. Light a Wish op de Herengracht en de Herenstraat

Light a Wish

(Light a Wish © Patrickdunseath)

Paardenbloemen van twee meter hoog die boven de grachten zweven. Iedereen weet dat je een wens mag doen wanneer het je lukt om de pluisjes van een paardebloem in één weet weg te blazen, zo ook wanneer je dit kunstwerk komt bewonderen! Dit werk van de Israelische OGE Group is te zien op de kruising van de Herengracht met de Herenstraat.

4. Two Lamps op de Herengracht bij de 'Gouden Bocht'.

Two Lamps

(Two Lamps © Nicoleblommers)

'Two Lamps' van de kunstenaar Jeroen Henneman staat symbool voor de vele kantoren die in de directe omgeving te vinden zijn. Het lijkt net dat de vele advocaten, bankiers en verzekeraars die in deze straat wonen maar net ontsnapt zijn aan hun bureautafels. Henneman werkt vaker met alledaagse voorwerpen waar we eigenlijk niet zo vaak stil bij staan, zoals veel kantoorartikelen, en verwerkt deze in zijn kunstwerken. De lampen kun je vinden bij de Gouden Bocht op de Herengracht.

5. O.T. 976 op de Korte Prinsengracht bij de Eenhoornsluis

O.T. 976 op de Korte Prinsengracht en de Eenhoornsluis

(O.T. 976 © Upp_nl)

Het kunstwerk O.T. 976 van Stefan Reiss bestaat uit drie grote vlakken, die ieder bestaan uit vele snaren die zich over de Eenhoornsluis spannen. De kunstenaar heeft zich laten inspireren door de welbekende snaartheorie, die alles in het universum zou moeten kunnen verklaren. Je zou het kunstwerk kunnen zien als een vorm die zich tot het oneindige kan ontvouwen, zodat het zijn eigen universum creëert. O.T. 976 kun je vinden op de Eenhoornsluis op de Korte Prinsengracht.