De Pride week in Amsterdam

De jaarlijkse Pride week in Amsterdam is weer van start gegaan en duurt tot en met zondag 4 augustus. Het is een van de grootste pride evenementen ter wereld en de enige met een parade op het water.

De Pride Amsterdam is ontstaan als nagedachtenis aan de Stonewall-rellen van 50 jaar geleden. 5 dagen lang in juni 1969 was New York in de ban van de rellen in de wijk Greenwich Village toen de homobar The Stonewall Inn door de politie ontruimd werd. De politie stond er destijds om bekend om homo- en minderheidsgroeperingen vaak te treiteren en schroomde vaak niet om geweld tegen hen te gebruiken. Uiteindelijk besloten mensen uit de wijk in opstand te komen en dit zorgde voor een grote ommekeer in de LHBT-communities. Het was een startschot voor wereldwijde demonstraties.

7 jaar na de Stonewall-rellen vonden de eerste grote demonstraties in Nederland plaats, dat werd uiteindelijk een jaarlijks evenement dat sinds 1979 Roze Zaterdag heet (en nog steeds bestaat). Roze Zaterdag heeft wel een demonstratief karakter, en de Amsterdam Pride niet.

Vanaf 1996 werd de Amsterdam Pride bedacht als open feest voor iedereen, zonder dat dit dus een politiek of emanciperend doel moest hebben. Het kenmerkende aan de Amsterdam Pride is de indrukwekkende kanaalparade aan het eind van de Pride week. Hier varen 80 zeer diverse boten mee van oost naar west Amsterdam. Een indrukwekkend spektakel dat heel veel bezoekers trekt van over de hele wereld. 

Een greep uit de agenda van de Pride Week van dit jaar.

1) Canal Pride

De boten starten bij het Scheepvaartmuseum in het oostelijke deel van het stadscentrum en gaan richting de Amstel. De boten gaan verder via de Prinsengracht richting het Westerdok.

De Canal Parade begint rond 12.30 uur en duurt de hele middag. Geniet van de parade vanaf een van de (drukke) bruggen of vanaf de kanaalkades. Na de parade kun je deelnemen aan een van de vele straatfeesten!

Wanneer? Zaterdag van 12:30 tot en met 17:30

Route? Oosterdok – Nieuwe Herengracht – Amstel – Prinsengracht – Westerdok

2) Roze Rijks Rondleiding Rijksmuseum

Deze exclusieve rondleiding vertelt aan de hand van kunstwerken in het Rijks over de geschiedenis van homoseksualiteit in Nederland: een wandeling door de eeuwen, van Sodom en Gomorra tot de roze driehoek. 

Wanneer? Iedere dag van 28 juli t/m 4 augustus 2019 om 11:00 in het Nederlands en 14:00 in het Engels. De rondleiding duurt een uur.

Waar? Rijksmuseum

3) Rondleiding homoseksualiteit in het dierenrijk

Tijdens Pride Amsterdam staat homoseksueel gedrag in het dierenrijk centraal in ARTIS. Homoseksueel gedrag in het dierenrijk is alleen al onder 1.500 soorten vogels en zoogdieren waargenomen. Mannetjes besnuffelen, bespringen en belikken elkaar, en vrouwtjes doen daar onderling niet voor onder. Homoseksueel en lesbisch gedrag onder dieren is geen vergissing.

Wanneer? Zaterdag en zondag van 14:00 tot en met 15:30.

Waar? Artis ZOO

4) Voorstelling 'Small Town Boy'

Small Town Boy, naar Bronski Beat’s hit, vertelt het verhaal van een jongen van het platteland die zich niet herkent in de opgelegde wereld waarin hij opgroeit. Op de vlucht voor repressie en het gebrek aan erkenning, vertrekt hij naar de grote stad om zichzelf te herontdekken, experimenteren en zijn identiteit te bevechten. Het is volop genieten in deze nieuwe, grote wereld. Maar een leven vol persoonlijke, politieke en seksuele vrijheid blijkt ook complex. Kun je wel een ander mens worden?

Wanneer? elke dag tijdens de Pride Week van 20:00 tot en met 22:15

Waar? Internationaal Theater Amsterdam

5) Tentoonstelling 'Nooit meer in de kast!'

De tentoonstelling laat de zichtbaarheid van roze ouderen vergroten door een inkijkje te geven in de levens van oudere homoseksuele vrouwen en mannen. Met foto’s en verhalen van gewone én ongewone levens van mensen waarin homoseksualiteit een belangrijk, maar niet het enige aspect is. Ook voor mensen die níet homoseksueel zijn, zullen elementen herkennen. Gratis entree.

Wanneer? elke dag tijdens de Pride Week van 10:00 tot en met 18:00

Waar? Osdorperhof

Interesse in welke evenementen er nog meer georganiseerd gaan worden tijdens de Pride Week?

Hier kun je de agenda vinden! pride.amsterdam/events