De leukste feitjes over Amsterdam!

Voor veel van ons lijkt Amsterdam een interessante stad om te bezoeken. Alle oude gebouwen, de grachten alle bruggen die eroverheen gaan, de wallen, het bruisende nachtleven en nog veel meer natuurlijk. Maar hoeveel weet je nu echt van de stad zelf? We hebben enkele van de leukste feiten over Amsterdam onder elkaar gezet!

1) Fietsen in Amsterdam.

(@donovan_dickinson - Instagram)

Zeg Amsterdam en je denkt meteen aan de mooie grachten, bruggen, grachtenpandjes, musea en natuurlijk fietsen! Maar wist je dat er meer fietsen zijn dan mensen die in de stad wonen? 854.316 inwoners tegen een geschatte aantal van 847,00 fietsen in Amsterdam! Tussen de 12,000 en de 15,000 van die fietsen belanden elk jaar in de grachten en 100,000 worden gestolen! Dat klinkt best gek, toch? De stad schat dat er ongeveer 665.000 fietstochten per dag zijn en in totaal wordt er zo'n 2 miljoen kilometer afgefietst per dag. Dat is gemiddeld 3 kilometer per fietstocht!

2) Musea in Amsterdam.

(@iamwilliam.gz - Instagram)

Amsterdam heeft maar liefst 53 musea in de stad. Die musea hebben samen 23 schilderijen van Rembrandt en zelfs 207 schilderijen van Van Gogh! De meeste daarvan kun je natuurlijk vinden in het Van Gogh Museum. Andere bekende musea zijn Het Rijksmuseum, Stedelijk Museum en het Anne Frank Huis. Maar wist je ook dat er een Condom museum is bijvoorbeeld? Of een woonbotenmuseum? En er is zelfs een museum over koeien! Het Rijksmuseum is het enige museum in Amsterdam waar een weg doorheen loopt (alleen voor voetgangers en fietsers) en de grootste kunstbibliotheek van het land heeft! (zie de foto hierboven).

3) Bars, restaurants en hotels in Amsterdam.

(@cafekuijper - Instagram)

Een plek nodig om in de stad te verblijven? Amsterdam telt in totaal 501 hotels in de stad, waarvan er 18 hotels 5-sterren hebben! Alle hotels bij elkaar hebben in totaal 34.758 kamers en dat aantal neemt in de aankomende jaren toe met nog eens 8.000 kamers. Is een hotel toch te veel luxe voor jou? Dan kun je er ook voor kiezen om op een van de zes campings in en rondom de stad te verblijven!

Voor een heerlijk welverdiend drankje na een lange dag lopen in de stad (of om de dag mee te beginnen) zijn er 1,515 verschillende bars en cafés waar je naartoe kunt gaan en nog eens 1,325 restaurants als je ook honger hebt. Dan zijn er voor de nachtbrakers onder ons 16 clubs om de nacht weg te dansen!

4) Andere weetjes over amsterdam.

Één van de acht molens in de stad - (@luciano.calheiros - Instagram)

  1. Amsterdam is volledig op houten palen gebouwd. Omdat de grond waar Amsterdam op gebouwd ooit eens uit de zee gewonnen is, moeten huizen en gebouwen op lange houten palen gebouwd worden. Anders zouden gebouwen wegzakken in de modder. Voor het Centraal Station alleen waren in totaal 8.687 palen nodig om het station op te bouwen.
  2. Er is een poezenboot in Amsterdam, Hier verzorgen ze verwaarloosde katten in Amsterdam. Ze hebben er meer dan 50 op dit moment, en kunnen ter adoptie overgenomen worden.
  3. Het wapen van Amsterdam, de drie kruizen, hebben niks met de wallen of iets te maken, maar staan voor heldhaftig, vastbesloten en barmhartig.
  4. Er zijn in totaal 165 grachten in Amsterdam (samen meer dan 100 kilometer lang) en 10 daarvan staan op de UNESCO werelderfgoedlijst.
  5. Er zijn in totaal 1,281 bruggen in Amsterdam.
  6. Amsterdam en een groot gedeelte van het land ligt gemiddeld twee meter onder zeeniveau.
  7. Het oudste house (en de enige die nog van hout is) kan bij de Begijnhof gevonden worden. Het huis is gebouwd in 1475. Alle overige huizen van hout hebben het niet overleefd, of ze zijn in een brand vernietigd of weggerot. Uiteindelijk werd het verboden om huizen van hout te bouwen.
  8. Er zijn in totaal nog 8 oude molens in de stad te vinden. Benieuwd waar je deze kunt vinden? Klik hier!
  9. Het smalste huis van Amsterdam (en van Europa) is maar 2,02 meter breed. Meer informatie over dit huis kun je hier vinden.
  10. Schiphol is de enige luchthaven in de wereld met een heus museum. Het museum kan bezocht worden na de paspoortcontrole en er is geen toegangsentree. En beter nog, het musuem is 24 uur per dag te bezoeken! Meer informatie kun je hier vinden.