8 dingen die je waarschijnlijk nog niet over Amsterdam wist

Amsterdam is bekend door zijn mooie gebouwen, grachten, bruggen, tolerant beleid (zei iemand coffeeshops?) fietsers, museums en veel meer. 

Maar vergeet dat allemaal, want nu zijn er 8 andere dingen die je voor altijd aan Amsterdam zullen herinneren.

benieuwd wat dat is? Lees het hieronder.

1) Neem een tour van gepensioneerde sekswerkers

View this post on Instagram

A post shared by Jasmin Vargas Ochoa (@nimsaj14) on Dec 21, 2017 at 9:46am PST

In Amsterdam kun je een wandeltour nemen van waarschijnlijk de oudste sekswerkers van de stad. Martine en Louise Fokken, beide 74 jaar, zeggen dat ze in totaal meer dan 335.000 mannen hebben afgewerkt. Dat is meer dan de populatie van Ijsland! Best wel veel? 

De tour brengt je bijna overal op de wallen, en op het eind van de tour kun je ook nog met de dames op de foto. Wacht dus niet langer en boek de tour! Let wel op dat je met minimaal 10 personen de tour moet afnemen, dus verzamel je vrienden maar! amsterdamredlightdistricttour.com/tour/meet-the-twin-prostitutes-in-amsterdam/

2) De eerste winkel over condooms staat in Amsterdam

View this post on Instagram

A post shared by Mehtap & Raïssa (@nieuweplekkenontdekken) on Jun 10, 2019 at 10:17pm PDT

De Condomerie in Amsterdam is de eerste winkel wereldwijd dat gewijd is aan dat kleine (of grote) rubber dingetje waar we allemaal vanaf weten, of juist niks te maken mee willen hebben. De winkel is opgericht in 1987 en staat in de Warmoesstraat, net achter de Dam. Ze hebben alle denkbare maten, vormen, kleuren en smaken, zo ga eens langs en ontdek. 

3) De enige drijvende bloemenmarkt staat in Amsterdam

View this post on Instagram

A post shared by Georgina Wrenn (@georgiewrenn) on Sep 13, 2019 at 6:41am PDT

Ook alleen in Amsterdam, de drijvende bloemenmarkt! Deze markt staat op boten en kun je vinden op een van de oudste grachten van Amsterdam (tussen Koningsplein en Muntplein in). De markt is het gehele jaar geopend en zal zeker een kleurrijke stop zijn wanneer je door Amsterdam aan het slenteren bent. En neem zeker een paar bloembollen mee die je in je eigen tuin kunt planten (of als souvenir mee naar huis nemen).

4) De grachtenpanden zijn smal voor een reden

View this post on Instagram

A post shared by Victor (@iv2fi) on Dec 28, 2018 at 6:30am PST

Heel lang geleden moest je in Amsterdam belasting betalen aan de hand van hoe breed de voorgeven van je huis was. Hoe wijder, hoe meer belasting je moest afdragen aan de stad. Oplossing? Smalle, maar hoge grachtenpanden. Misschien niet zo praktisch voor de mensen die in de 17de eeuw leefde, maar voor ons nu levert het wel hele mooie plaatjes op. Instagram waardig!

5) Er is een drijvend kattenasiel

View this post on Instagram

A post shared by @milesbluewall on Sep 8, 2019 at 12:32am PDT

Niet alleen bloemenmarkten in Amsterdam drijven, dierenasielen doen dat ook. De Poezenboot (de naam van het asiel) in Amsterdam is al een begrip op zich, hier kun je verwaarloosde katten vinden die op zoek zijn naar een nieuw baasje of bazinnetje. Te leuk toch? 

6) Amsterdam heeft meer grachten dan Venetië

View this post on Instagram

A post shared by I amsterdam (@iamsterdam) on May 8, 2019 at 11:37am PDT

Veel mensen zeggen dat Amsterdam Venetië is van het Noorden, en dat klopt ook wel als je kijkt naar het aantal grachten in de stad. Amsterdam heeft er 165 in totaal en Venetië 'maar' 150. Al de grachten en havens bij elkaar nemen wel 25% van het totale oppervlakte van de stad in!

7) Amsterdam biedt momenteel onderdak aan duizenden parkieten

View this post on Instagram

A post shared by Photographer in Amsterdam (@rudenko.photography) on Feb 25, 2016 at 1:32am PST

Amsterdam en wilde dieren? Meer dan 4000 wilde parkieten in de stad! Normaal gesproken zie je ze alleen in het wild in warme landen, maar door klimaatverandering zie je ze ook steeds meer in het noorden van Europa. Dan mag de opwarming van de aarde wel slecht zijn, ons hoor je dan niet klagen over deze groen geveerde vogel in de stad. 

8) Sommige grachtenpanden worden 'dancing houses' genoemd door toeristen

View this post on Instagram

A post shared by Stefan Haffner (@shaff1801) on Jun 6, 2019 at 9:57am PDT

Iedereen weet dat de meeste gebouwen in Nederland op lange houten palen zijn gebouwd. Maar dat is al erg lang geleden, en deze palen zakken nu steeds meer weg in de grond. Resultaat? De huizen zakken mee! Dit levert soms grappige foto's op, aldus sommige toeristen. Dan lijkt het net of de huizen met elkaar aan het dansen zijn. Oplossing? het rechtzetten van de kozijnen, en dat ziet er soms helemaal gek uit.