5 x leuke brouwerijen in Amsterdam

Je eigen bier brouwen en misschien wel een kleine brouwerij openen, het wordt steeds populairder in Nederland, en zeker in Amsterdam. In tien jaar tijd is Amsterdam van 5 grote brouwerijen, naar meer dan 50, veel wat kleinere brouwerijen gegaan. Meer dan vertienvoudigd dus! Tegenwoordig heb je dus genoeg keuze uit Amsterdamse biertjes in de kroegen en in de supermarkten.

Natuurlijk blijft de Heineken brouwerij op de Stadhouderskade misschien wel de meest bekende brouwerij van Amsterdam (die trouwens niet meer operationeel is), maar de kleinere, minder bekende zijn net zo leuk om naar toe te gaan om een heerlijk biertje te proeven. We hebben er daar 5 van op een rijtje gezet!

1) Brouwerij 't IJ

Gevestigd in een oud badhuis en windmolen in Amsterdam Oost vind je Brouwerij 't IJ. Het is misschien wel de meest interessante plek om een biertje te proeven in Amsterdam, zo onder de oude molen. We raden het dus zeker aan om hier naartoe te gaan. De brouwerij is opgericht in 1983 en in 2013 moest er vanwege de grote vraag een tweede locatie gevonden worden. In de tweede brouwerij worden vandaag de dag alle biertjes gebrouwen, behalve die bestemd zijn voor het proeflokaal, die worden nog steeds op de oude locatie gebrouwen. Naast het proeflokaal, kun je ook een rondleiding door de brouwerij volgen! Onze aanrader: een Zatte, maar drink er niet teveel van ;)

http://www.brouwerijhetij.nl/ - Funenkade 7, 1018 AL Amsterdam

View this post on Instagram

A post shared by Brouwerij 't IJ (@brouwerijtij) on Apr 17, 2019 at 5:06am PDT

2) Two Chefs Brewing

Two Chefs Brewing zijn.. two chefs brewing! Of eigenlijk, dat waren ze. Begonnen met bier brouwen in het restaurant waar ze werkte, doen ze dat tegenwoordig in hun eigen brouwerij! Ze hebben de grootste microbrouwerij in Amsterdam. Een microbrouwerij brouwt alleen bier op kleine schaal en ondernemen zelfstandig, dus zijn niet bezit van grote multinationals. Two Chefs Brewing staan bekend om hun funky en kleurrijke bierflesjes, en natuurlijk om de fijne smaak van het bier. Ze geven geen rondleidingen in hun brouwerij, maar er zijn wel genoeg events en feesten in de brouwerij waar je naar toe kunt!

https://twochefsbrewing.com/ - Moezelhavenweg 6, 1043 AM Amsterdam

View this post on Instagram

A post shared by Two Chefs Brewing in Amsterdam (@twochefsbrewing) on Aug 3, 2018 at 1:51am PDT

3) Brouwerij De Prael

Brouwerij de Prael is een ander 'pareltje' onder de brouwerijen in Amsterdam. Hun bieren komen in veel varianten zoals bijvoorbeeld, double, triple, blond, weizen, malt, ipa's en dipa's. Noem een biertje en ze hebben het waarschijnlijk wel. De Prael is ook een plek waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken, dat en de lekkere smaak van de biertjes maken het de perfecte plek voor een goede zondagmiddag. 

Ze hebben twee locaties in Amsterdam, een in west met een proeflokaal en buitenterras en de ander in de binnenstad waar je ook rondleidingen kunt volgen.

https://www.deprael.nl/ - Nieuwe Hemweg 2 (west) and Oudezijds Armsteeg 26 (binnenstad)

View this post on Instagram

A post shared by Brouwerij De Prael (@brouwerijdeprael) on Jun 8, 2019 at 2:11am PDT

4) Butcher's Tears

Butcher's Tears? Zout bier? Nee, maar ze maken wel interessante bieren met namen als 'Lost in Space' en 'Misery King' die zeker het proberen waard zijn. Het is een kleine, onafhankelijke brouwerij vlakbij het Olympisch stadion. Ja op een industrieterrein, dus een beetje raw (en ook hippe) brouwerij dus. Hun proeflokaal is elke dag, behalve de maandag en dinsdag, geopend van 16:00 tot en met minstens 21:00!

https://butchers-tears.com/ - Karperweg 45, 1075 LB Amsterdam

View this post on Instagram

A post shared by Butcher's Tears (@butchers_tears) on Dec 24, 2018 at 9:54am PST

5) Brouwerij Troost

Brouwerij Troost is last, but not least op de lijst. Begonnen in 2014 en alweer twee extra locaties geopend in Amsterdam. De eerste locatie is gehuisvestigd in een oud klooster in de Pijp, en de andere twee locaties kun je vinden in oost en in het Westerpark. Ze hebben ook hun eigen distilleerderij waar ze hun biertjes in gin's en bourbon's verwerken. Hoe cool is dat? Bij de brouwerij in het Westerpark maken ze ook nog eens hun eigen limonade. Check it out!

https://brouwerijtroost.nl/ - Cornelis Troostplein 21 (De Pijp), Land van Cocagneplein 1A (oost) and Pazzanistraat 25-27 (Westerpark)

View this post on Instagram

A post shared by Brouwerij Troost (@brouwerij_troost) on Oct 7, 2019 at 1:59am PDT