5 x interessante bioscopen in Amsterdam

Wat doe je wanneer de dagen korter en kouder worden? Verwarming omhoog en Netflix aan, toch? Dat klinkt natuurlijk al goed, maar er gaat niets boven een film kijken in zo'n lekkere comfy stoel als die in een bioscoop. En dan natuurlijk de veel te grote popcorn niet te vergeten.

Natuurlijk ken je alle grote bioscoopketens in de stad wel. Je weet wel die bioscopen met die hele drukke en volle zalen, rennende kinderen overal, geen pretje dus.

Nu hebben wij een paar kleinere, onafhankelijke bioscopen gevonden die het zeker de moeite waard zijn om even een 'kijkje' te nemen. Krijgt dat nostalgische gevoel terwijl je naar een nieuwe release kijkt, of juist naar een klassieker. Je krijgt er geen spijt van!

The Movies

Aan het begin van de Haarlemmerdijk vind je The Movies, de oudste bioscoop van Amsterdam! Opgericht in 1912 en gevestigd in zo'n mooi en oud gebouw. De sfeer in dit gebouw zul je niet snel ergens anders vinden, erg nostalgisch dus. Ze draaien voornamelijk art house films, maar hebben ook een aantal recente films op de programmering staan. Mocht je trek hebben na (of voor) de film dan kun je ook wat eten in het bijbehorende restaurant. Check it out!

Haarlemmerdijk 161
020 638 6016
www.themovies.nl/

View this post on Instagram

A post shared by The Movies (@themovies_amsterdam) on Oct 3, 2019 at 10:46am PDT

De Uitkijk

De Uitkijk is misschien wel de kleinste bioscoop van Amsterdam, dichtbij het Leidseplein. Historisch gebouw met een interieur in 1920 stijl en gerund bij alleen studenten! Ze hebben één zaal met balkon dat je goed zicht geeft op het scherm. Love seats zijn ook beschikbaar, mocht je een date meenemen ;).  Dus kies een film uit, haal wat te drinken bij de bar voordat je naar je stoel gaat en enjoy!

Prinsengracht 472
020 223 2416
www.uitkijk.nl/

View this post on Instagram

A post shared by Ben Reitz (@bnreitz) on Jul 30, 2016 at 2:30am PDT

Kriterion

Ook Kriterion is alleen gerund bij studenten, deze bioscoop vind je dichtbij Weesperplein naast Roeters Campus. Ook weer een gebouw vol met geschiedenis. Het gebouw werd in de tweede wereldoorlog door het Nederlandse verzet gebruikt als 'safe house'. Ze hebben 4 zalen en een hippe bar die meestal vol zit met studenten. Dus kom je na college uren, dan kan het nog wel een druk zijn. Desalniettemin, een aanrader! 

Roetersstraat 170
020 623 1708
www.kriterion.nl/

View this post on Instagram

A post shared by Maarten van der Pas (@maarten_kijkt) on Oct 3, 2019 at 10:03am PDT

Filmhallen

De Filmhallen kun je vinden in een oud en gerenoveerd serviceplaats voor de trams in Amsterdam. Dat was toen, nu is het een culturele broedplaats. Ja hier vind je ook de Foodhallen, de grootste indoor foodmarkt van Amsterdam! Ze hebben maar liefst 9 zalen, de nieuwste films, classics of art house films, alles kun je er zien en bekijken. 

Hannie Dankbaarpassage
020 705 8164
www.filmhallen.nl/

View this post on Instagram

A post shared by FilmHallen Amsterdam (@filmhallen_amsterdam) on Feb 12, 2019 at 1:52am PST

FC Hyena​

FC Hyena is een mix van verschillende interesses. Geboren uit de liefde voor films, goed eten en wijn. Dus kwamen een paar studenten met een hotspot waar je deze drie dingen op één plek kunt terugvinden. FC Hyena vind je in Amsterdam Noord, naast Restaurant de Goudfazant (ook een aanrader!). Dus 'get your date ready' en geniet van een avond vol eten, film en natuurlijk wijn ;)

Aambeeldstraat 24
020 363 8502
www.fchyena.nl/

View this post on Instagram

A post shared by FC Hyena (@fchyena) on Sep 26, 2019 at 2:29am PDT