5 x hippe buurten in Amsterdam

Wanneer je aan Amsterdam denkt, denk je misschien wel gelijk aan de Wallen, de vele coffee shops, grachtenpandjes, Anne Frank Huis en misschien ook wel de Heineken Brouwerij. Maar er is natuurlijk nog veel meer te ontdekken dan alleen dat, zeker als je niet uit de stad komt. Zie hieronder om nog wat andere hippe plekken in Amsterdam te ontdekken.

Centrum
Natuurlijk kunnen we de lijst niet beginnen zonder bij het centrum van de stad te beginnen. Je kunt er namelijk niet omheen, letterlijk en figuurlijk ;)

Wat moet je zien?
Natuurlijk begin je op de Dam en een bezoek aan het Paleis van de Koning, in het midden van de grootste winkelstraten van Amsterdam: De Klaverstraat en de Nieuwendijk. De oude binnenstad en de Wallen. Als je van kerken houdt kun je natuurlijk naar zowel de Oude kerk op de wallen en de Nieuwe kerk naast de Dam.

Hoe kom je daar?
Grote kans dat je op het Central Station aankomt, dus dan loop je er gewoon heen in een paar minuten. Mocht je van een ander gedeelte van de stad komen, dan kun je het beste de tram of de metro nemen. Metrohalte Rokin is het handigst om uit te stappen.

Onze tip
Een rondvaart door de grachten van Amsterdam. Stap op bij het centraal station, zodat de rondvaart langs alle grachten van de oude binnenstad gaat!

View this post on Instagram

A post shared by IG EUROPA (@_igeuropa) on Jan 22, 2020 at 1:58am PST

 

Jordaan
Er zijn natuurlijk vele nummers over de Jordaan geschreven. Pal naast de binnenstad en was vroeger een echte arbeiderswijk. Nu is het alleen nog voor de mensen die het kunnen betalen en iedereen die natuurlijk van de ware schoonheid van de wijk willen genieten!

Wat moet je zien?
Het Anne Frank Huis staat natuurlijk wel stipt op nummer één (net op het randje van de Jordaan). Haal (ver) van de voren je kaartjes online, want anders moet je wel heel erg lang in de rij gaan staan. De Noordermarkt op zaterdagen. Cafe Winkel 43 voor de beste appeltaart in Amsterdam (en warme chocolademelk). Cafe Thijssen, wat een wel erg hippe plek is om een drankje (of twee) te gaan doen.

Hoe kom je daar?
Je loopt er al heen binnen 15 minuten vanaf de binnenstad of je pakt tram 13 of 17 vanaf het stationsplein of Westermarkt.

Onze tip:
Neem een kijkje bij de Brouwersgracht, welke door veel mensen als de mooiste straat van Amsterdam wordt gezien.

View this post on Instagram

A post shared by ANDY TORRES (@stylescrapbook) on Dec 30, 2019 at 11:36am PST

 

De pijp
De Pijp was ook ooit eens een klassieke arbeiderswijk, kenmerken door kleine appartementen, steile trappen en natuurlijk alleen de mogelijkheid om al je spullen te verhuizen door het raam, in plaats van de voordeur, met een traditionele katrol. De Pijp is nu helemaal 'gentrified' en biedt nu onder andere  een levendige en hip uitgaansleven. Sinds de Noord Zuidlijn is gaan rijden is het er ook een stuk drukker dan vroeger, meer toeristen weten de Pijp te vinden.

Wat moet je zien?
Naast de Heineken Brouwerij (ga erheen als je er nog niet geweest bent) is er natuurlijk nog veel meer te zien in de Pijp. Begin bij het bezoeken van de grootste markt in Europe: de Albert Cuyp markt. Dagelijks open, behalve op zondagen. Voor gezellige barren en restaurants moet je op Marie Heinekenplein of Gerard Douplein zijn, welke in principe naast elkaar liggen.

Hoe kom je daar?
Pak de metro vanaf het centraal station en stap uit bij de Albert Cuyp stop.

Onze tip:
Maak een reservering bij restaurant Venster33. Dit restaurant wordt een bar/club nadat iedereen uitgegeten is. Ga voor een goede kop koffie (en dat tropische gevoel) naar Coffee & Coconut op de Ceintuurbaan.

View this post on Instagram

A post shared by Alicia gimenez (@aliciagimenezcong) on Jan 6, 2017 at 12:19pm PST

 

Oud-West
Oud-West is een erg hippe en diverse buurt in Amsterdam en karakteriseert zich door de vele eetgelegenheden, koffietentjes en kleine zelfstandige winkeltjes. De straat die dwars door de wijk gaat is Kalverstraat en veel van de hotspots zijn aan deze straat te vinden.

Wat moet je zien?
Ga eerst naar de Foodhallen! Deze indoor foodmarkt heeft veel verschillende foodtrucks en eettentjes. De foodhallen bevindt zich in een oude loods dat vroeger onderdak bood aan de trams van het GVB. In hetzelfde gebouw kun je ook een bioscoop, kapper, winkeltjes en koffietentjes vinden. Je kunt er dus met gemak uren doorbrengen zonder verveeld te raken.

Hoe kom je daar?
Stap op tram 17 vanaf centraal station. Of neem een Uber als je van een ander gedeelte uit de stad komt.

Onze tip:
De beste koffie in Amsterdam haal je bij Lot Sixty One, in dezelfde Kinkerstraat als waar je de Foodhallen kunt vinden. Je zult versteld staan!

View this post on Instagram

A post shared by Foodhallen AMS & RDM & TH (@foodhallen) on Apr 24, 2019 at 7:33am PDT

 

Noord
Amsterdam Noord is up and coming! het was vroeger nog een wijk waar je woonde als je niet veel geld had, of als de drukte van de stad je teveel werd. Maar dat is veranderd. Een deel van Amsterdam Noord (NDSM werf) is nu een hippe plek voor kunstenaars, artiesten en ondernemers. Het gedeelte pal achter het centraal station wordt nu beschouwd als het 'Manhattan" van Amsterdam vanwege alle hoge gebouwen die er gaan komen.

Wat moet je zien?
Er is teveel te zien en te doen om hier op te noemen. Maar laten we beginnen met de Amsterdam Tower (welke de hoogste schommel van Europa heeft) en het EYE filmmuseum (en wel heel iconisch gebouw). Dan zijn er hotspots zoals de Ceuvel (goed om te gaan zwemmen in de zomer), Noorderlicht (vaak een kampvuur in de avond) en Pllek (goede vegetarische keuzes en beste uitzicht over 't IJ).

Hoe kom je daar?
Neem het gratis pontje achter het centraal station. Pak het kortje pontje direct naar de overkant of neem de NDSM pont die er iets langer over duurt, maar die je naar de voormalige NDSM werf brengt. 

Onze tip:
Bezoek de grootste vlooienmarkt van Europa! Elke maand op de NDSM werf. Ga naar https://ijhallen.nl/ voor datums!

View this post on Instagram

A post shared by A'DAM LOOKOUT (@adamlookout) on May 15, 2019 at 5:16am PDT